Urządzenia i Akcesoria
Sałatka z kurczakiem i salsą verde
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje
Składniki
Salsa verde
-
40 g zielonych oliwek, bez pestek
-
10 - 20 g liści bazylii, świeżych
-
10 - 20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
1 łyżeczka kaparów, konserwowych
-
½ ząbka czosnku (opcjonalnie)
-
30 g oliwy z oliwek
-
10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
Sałatka
-
500 g wody
-
600 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych w 1-2 cm paski
-
½ - 1 łyżeczka majeranku, suszonego
-
½ - 1 łyżeczka soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
100 - 150 g mieszanki sałat
-
cytryna pokrojona w półplastry, do podania
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
887.8 mg
Białko
33.5 g
Kalorie
1020.5 kJ /
243.8 kcal
Tłuszcz
10.8 g
Błonnik
1.7 g
Tłuszcz nasycony
1.5 g
Węglowodany
3.5 g