Urządzenia i Akcesoria
Orientalny kurczak z makaronem z cukinii
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 40 min
2 porcje
Składniki
-
¼ - ½ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
½ - 1 łyżeczka czerwonej pasty curry (patrz wskazówka)
-
1 łyżeczka oleju
-
500 g wody plus 1 łyżka
-
300 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na 2 cm kawałki
-
500 g cukinii
-
15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
-
¼ łyżeczki suszonych płatków chili½ czerwonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
-
2 łodyżki kolendry, świeżej plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
1 ząbek czosnku
-
20 g sosu sojowego
-
20 g miodu, płynnego
-
5 g białego octu winnego5 g octu ryżowego
-
1 łyżeczka ziaren sezamu, białego
-
1 łyżeczka czarnuszki
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
42 g
Kalorie
1247 kJ /
298 kcal
Tłuszcz
6 g
Błonnik
3.5 g
Węglowodany
15 g