Urządzenia i Akcesoria
Millefeuille z kremem waniliowym
Przygotowanie 1 godz.
Czas całkowity 5 godz.
4 porcje
Składniki
Krem waniliowy
-
500 g mleka w temp. pokojowej
-
100 g cukru
-
45 g mąki pszennej
-
10 g skrobi kukurydzianej10 g skrobi ziemniaczanej
-
100 g żółtek (z 5-6 jajek), w temp. pokojowej
-
1 laska wanilii tylko ziarna (patrz wskazówka)
-
woda, schłodzona do studzenia kremu
-
kostki lodu do studzenia kremu
Ciasto francuskie
-
200 g masła zamrożonego, pokrojonego na 1-2 cm kawałki
-
200 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
-
90 g wody, schłodzonej
-
2 szczypty soli
Millefeuille
-
cukier puder do oprószenia
Poziom trudności
zaawansowany
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
91.5 mg
Białko
13.7 g
Kalorie
3236.3 kJ /
773.5 kcal
Tłuszcz
48.5 g
Błonnik
1 g
Tłuszcz nasycony
28.9 g
Węglowodany
72.9 g