Urządzenia i Akcesoria
Orientalne bułeczki na parze z mięsem drobiowym z rosołu
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 2 godz. 5 min
14 sztuk
Składniki
Ciasto
-
170 g mleka w temp. pokojowej
-
1 łyżeczka suchych drożdży, (patrz wskazówka)10 g świeżych drożdży pokruszonych
-
15 g cukru
-
300 g mąki pszennej
-
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
-
25 g oleju rzepakowego plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
Farsz
-
2 ząbki czosnku
-
10 - 15 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
-
10 g czerwonej papryczki chili, świeżej bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
-
70 g cebuli przekrojonej na pół
-
25 g oleju rzepakowego (patrz wariant)
-
350 g mięsa drobiowego ugotowanego, np. z rosołu, pokrojonego na kawałki
-
15 g sosu sojowego
-
10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
½ łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków, w proszku (opcjonalnie)
-
½ łyżeczki soli
Formowanie i gotowanie
-
mąka pszenna do oprószenia blatu
-
400 g wody
-
szczypiorek, świeży posiekany, do podania
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Sód
187.4 mg
Białko
7.8 g
Kalorie
761.4 kJ /
182 kcal
Tłuszcz
8.1 g
Błonnik
0.9 g
Tłuszcz nasycony
1.7 g
Węglowodany
19.3 g