Ryba po grecku

Ryba po grecku

4.5 2.8K ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje

Składniki

  • 500 g filetów rybnych np. dorsza, mintaja, rozmrożonych, odsączonych
  • sok z cytryny, świeżo wyciśnięty do skropienia ryby
  • 1 - 1 ½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do smaku
  • 1 ¼ - 1 ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do smaku
  • 200 g cebuli przekrojonej na pół
  • 200 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 50 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
  • 50 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 150 g białego wina
  • 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • ½ łyżeczki oregano, suszonego
  • cytryna (opcjonalnie) ekologiczna, pokrojona w plastry, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 850.5 mg
Białko 27.3 g
Kalorie 1274.4 kJ / 304.6 kcal
Tłuszcz 12.5 g
Błonnik 4.1 g
Tłuszcz nasycony 2.2 g
Węglowodany 15.9 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji