
Urządzenia i Akcesoria
Ryba po grecku
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
4 porcje
Składniki
-
500 g filetów rybnych np. dorsza, mintaja, rozmrożonych, odsączonych
-
sok z cytryny, świeżo wyciśnięty do skropienia ryby
-
1 - 1 ½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do smaku
-
1 ¼ - 1 ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego plus dodatkowa ilość do smaku
-
200 g cebuli przekrojonej na pół
-
200 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
50 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
-
50 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
-
40 g oliwy z oliwek
-
150 g białego wina
-
1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
-
1 liść laurowy, suszony
-
1 łyżeczka cukru
-
1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
-
½ łyżeczki oregano, suszonego
-
cytryna (opcjonalnie) ekologiczna, pokrojona w plastry, do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
850.5 mg
Białko
27.3 g
Kalorie
1274.4 kJ /
304.6 kcal
Tłuszcz
12.5 g
Błonnik
4.1 g
Tłuszcz nasycony
2.2 g
Węglowodany
15.9 g