Babka drożdżowa z lukrem

Babka drożdżowa z lukrem

4.4 989 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 2 godz. 50 min
12 kawałków

Składniki

Ciasto
  • 220 g mleka
  • 40 g świeżych drożdży pokruszonych
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 500 g mąki pszennej plus dodatkowo 2 łyżki w razie potrzeby
  • 80 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • ½ łyżeczki soli
  • 125 g rodzynek
  • masło do natłuszczenia
Lukier
  • 200 g cukru
  • 30 g wody mineralnej, niegazowanej

Wartości odżywcze na 1 kawałek

Kalorie 369 kcal / 1543.9 kJ
Białko 7.5 g
Tłuszcz 7.4 g
Węglowodany 69.7 g
Błonnik 2.5 g
Tłuszcz nasycony 4.2 g
Sód 116.6 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji