
Urządzenia i Akcesoria
Babka drożdżowa z lukrem
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 2 godz. 50 min
12 kawałków
Składniki
Ciasto
-
220 g mleka
-
40 g świeżych drożdży pokruszonych
-
100 g cukru
-
1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
500 g mąki pszennej plus dodatkowo 2 łyżki w razie potrzeby
-
80 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
-
1 jajko
-
1 żółtko
-
½ łyżeczki soli
-
125 g rodzynek
-
masło do natłuszczenia
Lukier
-
200 g cukru
-
30 g wody mineralnej, niegazowanej
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Kalorie
369 kcal /
1543.9 kJ
Białko
7.5 g
Tłuszcz
7.4 g
Węglowodany
69.7 g
Błonnik
2.5 g
Tłuszcz nasycony
4.2 g
Sód
116.6 mg