Urządzenia i Akcesoria
Kurczak z kremowym sosem z warzywami
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 50 min
4 porcje
Składniki
-
400 g wody
-
130 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
60 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
-
25 g liści selera25 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
-
1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszona1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
-
600 g filetów z piersi kurczaka pokrojonych w paski (2 x 5 cm)
-
½ łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do smaku
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego plus dodatkowa ilość do smaku
-
150 g pieczarek pokrojonych w plastry
-
30 g mąki pszennej
-
100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
1 łyżeczka sosu Worcestershire (opcjonalnie)
-
1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
30 g masła pokrojonego na kawałki
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
424.3 mg
Białko
37 g
Kalorie
1582.9 kJ /
378.3 kcal
Tłuszcz
19.6 g
Błonnik
2 g
Tłuszcz nasycony
10.6 g
Węglowodany
12.8 g