Urządzenia i Akcesoria
Sałatka śledziowa rosolli
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
6 porcji
Składniki
-
600 g wody
-
200 g marchewki pokrojonej na 4-5 cm kawałki
-
250 g ziemniaków pokrojonych na 4 cm kawałki
-
3 jajka
-
80 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
-
90 g jabłka bez gniazd nasiennych, pokrojonego w ćwiartki
-
90 g ogórków konserwowych ok. 2 szt. (patrz wskazówka)
-
270 g czerwonych buraków, gotowanych pokrojonych na 4 cm kawałki (patrz wskazówka)
-
200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu gęstej
-
1 łyżeczka czerwonego octu winnego1 łyżeczka białego octu winnego
-
1 łyżeczka cukru
-
¾ - 1 łyżeczka soli
-
2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
2 płaty filetów ze śledzia, marynowanego (ok. 200 g), odsączone z zalewy, pokrojone w kostkę
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
9 g
Kalorie
875 kJ /
209 kcal
Tłuszcz
11 g
Błonnik
4 g
Węglowodany
23 g