Urządzenia i Akcesoria
Focaccia serowa z pomidorami
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 45 min
12 kawałków
Składniki
Ciasto
-
2 - 3 gałązki bazylii, świeżej tylko liście
-
300 - 350 g mąki pszennej
-
30 g oliwy z oliwek
-
100 g sera ricotta podzielonego na kawałki
-
100 g wody
-
½ łyżeczki proszku do pieczenia
-
½ - 1 łyżeczka soli
Wierzch focacci
-
2 pomidory (250-300 g), pokrojone w 3 mm plastry
-
30 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
-
20 g sera pecorino
-
1 - 2 ząbki czosnku
-
20 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do skropienia
-
2 - 3 szczypty oregano, suszonego
-
4 łyżki grzanek (opcjonalnie) z podpieczonego chleba, pokrojonych na ok. 1 cm kawałki
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Białko
5.1 g
Kalorie
656.5 kJ /
156.9 kcal
Tłuszcz
7.6 g
Błonnik
2.3 g
Węglowodany
18.3 g