Urządzenia i Akcesoria
Chrupiąca focaccia
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 2 godz. 10 min
12 kawałków
Składniki
Ciasto
-
oliwa z oliwek do natłuszczenia
-
200 g semoliny z pszenicy durum
-
350 g wody
-
15 g drożdży świeżych pokruszonych
-
1 łyżeczka cukru
-
2 łyżeczki soli
-
400 g mąki pszennej chlebowej
Wierzch
-
oliwa z oliwek do skropienia
-
2 - 3 pomidory śliwkowe pokrojone wzdłuż w ok. 3 mm plastry
-
1 - 2 ząbki czosnku pokrojone wzdłuż w 1 mm plastry
-
1 łyżka oregano, świeżego, tylko liście1 łyżka oregano, suszonego
-
1 łyżeczka soli gruboziarnistej
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Białko
6.2 g
Kalorie
931 kJ /
222.5 kcal
Tłuszcz
5.6 g
Błonnik
2.3 g
Węglowodany
39.4 g