Słodkie weneckie bułki maślane

Słodkie weneckie bułki maślane

4.2 392 oceny
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 2 godz.
16 sztuk

Składniki

  • 100 g mleka
  • 25 g świeżych drożdży pokruszonych
    1 opakowanie suchych drożdży, (7-8 g, patrz wskazówka)
  • 75 - 100 g cukru
  • 100 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 3 jajka (w tym 1 jajko roztrzepane, do posmarowania bułek)
  • 500 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 1 łyżeczkę soli
  • cukier perlisty (opcjonalnie) lub cukier kryształowy gruboziarnisty, do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 198.8 kcal / 833.4 kJ
Białko 4.7 g
Tłuszcz 6.6 g
Węglowodany 29.1 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji