Urządzenia i Akcesoria
Pie z kiszoną kapustą i mięsem
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 3 godz. 10 min
12 kawałków
Składniki
Nadzienie
-
500 g wody
-
500 g kapusty kiszonej odciśniętej z soku (patrz wskazówka)
-
1 liść laurowy, suszony
-
2 ziarna ziela angielskiego
-
500 g wieprzowiny np. łopatki, szynki, pokrojonej w 3 cm kostkę
-
120 g cebuli przekrojonej na pół
-
20 g oleju rzepakowego
-
60 g śliwek suszonych, bez pestek (ok. 8 szt.)
-
3 owoce jałowca (opcjonalnie)
-
100 g czerwonego wina, wytrawnego
-
10 g pudru z grzybów (patrz wskazówka)
-
¼ łyżeczki kminku, mielonego
-
¾ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
-
1 łyżeczka soli
Ciasto
-
140 g masła, pokrojonego na kawałki140 g smalcu pokrojonego na kawałki
-
90 g wody
-
80 g mleka
-
1 ½ łyżeczki soli
-
500 g mąki pszennej
-
1 jajko roztrzepane, do posmarowania ciasta
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Białko
12.4 g
Kalorie
1699.5 kJ /
405.9 kcal
Tłuszcz
23.5 g
Błonnik
2.5 g
Węglowodany
37.3 g