Urządzenia i Akcesoria
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie żytnim
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 17 godz. 20 min
24 kromki
Składniki
-
150 g mąki żytniej typu 720
-
150 g wody źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)
-
1 - 2 łyżki żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
Ciasto właściwe
-
450 g ziaren orkiszu (patrz wskazówka)
-
300 g wody źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)
-
5 g świeżych drożdży, pokruszonych½ łyżeczki suchych drożdży (opcjonalnie)
-
15 g soli
-
masło ilość do posmarowania formy keksowej
-
10 kostek lodu (patrz wskazówka)
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Białko
2.5 g
Kalorie
353.3 kJ /
84.4 kcal
Tłuszcz
0.9 g
Błonnik
2.1 g
Węglowodany
18.4 g