Urządzenia i Akcesoria
Chleb pszenno-jęczmienny na zakwasie żytnim
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 18 godz. 45 min
28 kromek
Składniki
Zaczyn
-
160 g mąki żytniej typu 720
-
140 g wody źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)
-
1 - 2 łyżki żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
Ciasto właściwe
-
200 g kaszy jęczmiennej perłowej
-
400 g wody
-
5 g drożdży świeżych, pokruszonych (patrz wskazówka)½ łyżeczki suchych drożdży (opcjonalnie) (patrz wskazówka)
-
450 g mąki pszennej chlebowej typu 750 lub 650, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu, ściereczki i chleba
-
olej ilość do natłuszczenia miski
-
20 g soli
-
10 kostek lodu (patrz wskazówka)
Poziom trudności
zaawansowany
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Białko
2.8 g
Kalorie
431.7 kJ /
103.1 kcal
Tłuszcz
0.9 g
Błonnik
1.3 g
Węglowodany
22 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
DOMOWE PIECZYWO
11 Przepisów
Polska
Polska