Urządzenia i Akcesoria
Sos puttanesca
Przygotowanie 5 min
Czas całkowity 45 min
6 porcji
Składniki
-
30 g kaparów, konserwowych odsączonych z zalewy
-
½ łyżeczki papryczki chili, suszonej, w płatkach
-
1 - 2 ząbki czosnku
-
20 czarnych oliwek, bez pestek pokrojonych w plasterki
-
30 g oliwy z oliwek, extra virgin
-
800 g przecieru pomidorowego, typu passata800 g krojonych pomidorów, z puszki
-
1 - 2 szczypty cukru (opcjonalnie)
-
1 łyżeczka soli
-
1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
590.3 mg
Białko
1.5 g
Kalorie
348.5 kJ /
83.3 kcal
Tłuszcz
6.4 g
Błonnik
2.2 g
Tłuszcz nasycony
0.9 g
Węglowodany
6.5 g