Urządzenia i Akcesoria
Chleb pełnoziarnisty na parze
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 2 godz.
20 kromek
Składniki
-
1 łyżkę masła do natłuszczenia
-
2 łyżki płatków owsianych, do oprószenia2 łyżki kaszy manny do oprószenia
-
250 g ziaren pszenicy250 g ziaren orkiszu
-
1250 g wody
-
10 g miodu10 g melasy z buraka cukrowego (opcjonalnie)
-
2 łyżeczki suchych drożdży, (patrz wskazówka)20 g drożdży świeżych pokruszonych
-
50 g mąki pszennej chlebowej plus dodatkowa ilość do oprószenia ciasta
-
10 g octu balsamicznego
-
1 łyżeczka soli
-
60 - 80 g ziaren, mieszanych100 g ziaren słonecznika
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Białko
4 g
Kalorie
409 kJ /
98 kcal
Tłuszcz
4 g
Błonnik
2.1 g
Węglowodany
12 g