Urządzenia i Akcesoria
Kurczak miodowo-limonkowy i chutney z mango
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
4 porcje
Składniki
Kurczak marynowany
-
30 g miodu
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
-
½ łyżeczki soli
-
1 łyżeczka papryki, mielonej słodkiej
-
1 ząbek czosnku
-
1 limonka ekologiczna, skórka bez białych błonek, pokrojona na 1 cm kawałki i sok
-
4 filety z piersi kurczaka, bez skóry, (ok. 700 g)4 piersi z kurczaka ze skrzydłem, bez skóry (ok. 800 g) (patrz wskazówka)
Chutney z mango i supreme z kurczaka gotowane na parze
-
10 - 15 g kolendry, świeżej
-
3 - 6 limonek ekologicznych, skórka bez białych błonek, pokrojona na 1 cm kawałki i sok
-
2 ząbki czosnku
-
100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
-
75 g czerwonej papryki pokrojonej na kawałki
-
1 - 2 płaskie łyżeczki suszonych płatków chili1 - 2 papryczki chili jalapeño, świeże bez gniazd nasiennych
-
500 g mango, dojrzałego tylko miąższ, pokrojonego na 1-2 cm kawałki
-
2 łyżeczki soli
-
100 g cukru
-
250 g wody
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
43 g
Kalorie
1346 kJ /
321 kcal
Tłuszcz
1 g
Błonnik
2.1 g
Węglowodany
31 g