Ryż z owocami morza i chorizo

Ryż z owocami morza i chorizo

4.4 50 ocen
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 1 godz. 5 min
6 porcji

Składniki

  • 400 g omułków, świeżych, oczyszczonych w skorupach
  • 160 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 200 g krążków kalmara, surowych
  • 200 g papryki, mieszanej (np. czerwonej, zielonej), pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 50 g kiełbasy chorizo pikantnej, pokrojonej w 3 mm plastry
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki z zalewą
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 2 szczypty nitek szafranu (0,1 g)
  • 200 g wody
  • ½ łyżeczki koncentratu bulionu z kurczaka wykonanego w TM
    ½ kostki bulionu z kurczaka (na 0,5 l)
  • 350 g białego ryżu krótkoziarnistego, do zupy o czasie gotowania 13 min (patrz wskazówka)
  • 50 g krewetek, surowych, obranych oczyszczonych
  • 1 cytryna ekologiczna, pokrojona w ćwiartki, do podania

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 377 kcal / 1593 kJ
Białko 17 g
Tłuszcz 11 g
Węglowodany 51 g
Błonnik 3 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji