Urządzenia i Akcesoria
Łosoś z ryżem basmati i sosem koperkowym
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 55 min
4 porcje
Składniki
-
1200 g wody
-
20 g oliwy z oliwek
-
1 ½ łyżeczki soli
-
250 g ryżu basmati
-
600 g filetów z łososia, świeżych bez skóry i ości, pokrojonych na 4 kawałki (ok. 150 g każdy)
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
60 g cebuli przekrojonej na pół
-
1 ząbek czosnku
-
10 g masła
-
400 g śmietany, 36% tłuszczu
-
1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
35 g koncentratu pomidorowego
-
1 łyżeczka koperku, suszonego2 gałązki koperku, świeżego tylko liście, posiekane
-
1 - 2 szczypty suszonych płatków chili (opcjonalnie)
-
1 czubata łyżeczka skrobi kukurydzianej
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1031.4 mg
Białko
37.6 g
Kalorie
4019 kJ /
960.6 kcal
Tłuszcz
64.6 g
Błonnik
1.4 g
Tłuszcz nasycony
29.8 g
Węglowodany
55.8 g