Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Lamb patties
- 70 g red lentils
- 1700 g water
- 1 tbsp ghee (see Tips)
- 1 brown onion, cut into quarters
- 2 fresh long red chillies, trimmed and cut into halves
- 300 g lamb mince
- 1 tsp cumin seeds
- 2 tsp ginger paste (see Tips)
- 1 tsp garlic paste (see Tips)
- 1 tsp garam masala (see Tips)
- ½ tsp green mango powder (see Tips)
- 70 g breadcrumbs
- 2 tsp salt
- 7 eggs
- 3 tbsp vegetable oil, plus extra to grease
- 10 cm piece fresh ginger, peeled and cut into julienne
- 20 g white vinegar
Assembly
- 6 bread rolls, cut into halves horizontally
- tamarind chutney, for garnishing (see Tips - optional)
- 1 fresh tomato, cut into slices (optional)
- ½ cucumber, cut into slices (optional)
- 1 fresh long red chilli, trimmed and cut into thin slices (optional)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1997.8 kJ / 475.7 kcal
- Białko
- 28.6 g
- Węglowodany
- 39.3 g
- Tłuszcz
- 21.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.8 g
- Błonnik
- 5.6 g
- Sód
- 1204.1 mg
Alternatywne przepisy
/search/pl-PL?limit=12&lazyLoading=true&accessories=includingFriend%2CincludingBladeCoverWithPeeler%2CincludingCutter%2CincludingSensor&includeRating=true&like=r132128