Urządzenia i Akcesoria
Gofry belgijskie z bitą śmietaną i truskawkami
Przygotowanie 35 min
Czas całkowity 1 godz. 50 min
12 sztuk
Składniki
Gofry belgijskie
-
70 g mleka
-
10 g drożdży świeżych pokruszonych
-
2 łyżeczki cukru wanilinowego1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
185 g mąki pszennej
-
1 szczypta soli
-
1 jajko
-
1 żółtko
-
100 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
-
100 - 120 g cukru perlistego
Bita śmietana i truskawki
-
300 - 350 g śmietany, 36% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
-
10 - 15 g cukru pudru
-
2 łyżeczki cukru wanilinowego1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
250 g truskawek, świeżych pokrojonych w ćwiartki lub w plastry
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Białko
3.3 g
Kalorie
1084 kJ /
259 kcal
Tłuszcz
17 g
Błonnik
0.8 g
Węglowodany
24.3 g