Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Tzatziki dip
- 1 Lebanese cucumber, unpeeled, sliced lengthways and deseeded
- ¼ tsp salt
- 1 garlic clove
- 2 sprigs fresh mint, leaves only
- 300 g Greek yoghurt (see Tips)
- lemon juice, to taste
- 30 g olive oil
- 1 pinch ground black pepper
Pita bread
- 200 g rice flour (see Tips)
- 150 g brown rice flour (see Tips)
- 100 g potato starch
- 60 g arrowroot flour
- 3 tsp xanthan gum
- 1 ½ tsp salt
- 500 g warm water
- 2 ½ tsp dried instant yeast
- 2 tsp pure maple syrup
- 2 tbsp vegetable oil, plus extra for drizzling
- 2 tbsp psyllium husk (see Tips)
Lamb kleftiko
- 750 g boneless lamb shoulder
- 1 tbsp olive oil
- ½ lemon, juice only (approx. 20 g)
- 2 tbsp white wine
- ½ tsp salt
- ½ tsp ground black pepper
- 1 tsp dried oregano
- 1 tsp sumac (optional)
- 4 garlic cloves, unpeeled and crushed
- 2500 g water
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2359.6 kJ / 561.8 kcal
- Białko
- 23.8 g
- Węglowodany
- 52.9 g
- Tłuszcz
- 25.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 7 g
- Błonnik
- 4.9 g
- Sód
- 756.5 mg
Alternatywne przepisy
/search/pl-PL?limit=12&lazyLoading=true&accessories=includingFriend%2CincludingBladeCoverWithPeeler%2CincludingCutter%2CincludingSensor&includeRating=true&like=r117981