Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Basic vegetable stock
- 90 g onion, cut into halves
- 110 g leek, white part only, cut into quarters
- 260 g carrots, cut into quarters
- 130 g sweet potato, cut into pieces (3 cm)
- 120 g celery stalks, cut into quarters
- 3 dried shiitake mushrooms, cut into slices
- 4 sprigs fresh flat-leaf parsley
- 1 dried bay leaf
- 2 sprigs fresh thyme, leaves only
- 1300 g water
- 1 tsp salt
- ½ tsp ground pepper
Spiced lentil soup
- 1 onion (approx. 150 g), cut into halves
- 2 garlic cloves
- 1 - 2 fresh red chillies, deseeded if preferred and cut into halves
- 2 tbsp olive oil
- 1 tsp ground cumin
- ¼ tsp ground cayenne pepper
- 1 tsp salt
- 200 g red lentils, rinsed and drained
- 400 g canned diced tomatoes
- 120 g red capsicum, deseeded and cut into pieces (1-2 cm )
- 400 g canned mixed beans, rinsed and drained (approx. 250 g after draining)
- 60 g kale, leaves only (stalks removed) and torn into pieces
- 4 - 5 sprigs fresh flat-leaf parsley, cut into pieces
- 60 g Greek-style natural yoghurt (optional)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1096.2 kJ / 261 kcal
- Białko
- 11.7 g
- Węglowodany
- 29.9 g
- Tłuszcz
- 7.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.4 g
- Błonnik
- 11.1 g
- Sód
- 966.8 mg
Alternatywne przepisy
/search/pl-PL?limit=12&lazyLoading=true&accessories=includingFriend%2CincludingBladeCoverWithPeeler%2CincludingCutter%2CincludingSensor&includeRating=true&like=r106810