Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 ryby, całe, oczyszczone, bez łusek (ok. 400 g każda), np. karmazyny, dorady, pstrągi
- 1 limonka
- sól, do oprószenia
- 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
- 5 papryczek chili, suszonych
- 50 g cebuli, przekrojonej na pół
- 3 łyżeczki pasty imbirowo-czosnkowej (patrz wskazówka)
- ½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
- 30 g oleju rzepakowego
-
liście kolendry, świeże, do dekoracji
lub tajska bazylia, świeża, tylko liście, do dekoracji - czerwona cebula, pokrojona w krążki, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1249.8 kJ / 297.5 kcal
- Białko
- 40.4 g
- Węglowodany
- 3.6 g
- Tłuszcz
- 13 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.3 g
- Błonnik
- 2.7 g
- Sód
- 1218 mg
Alternatywne przepisy
Imbirowo-czosnkowy pieczony kurczak
1 godz. 30 min
Pieczona ryba z śródziemnomorskim sosem (TM6)
45 min
Grecka zupa z wołowiną (TM6)
1 godz. 50 min
Turbot w szampańskim sosie
40 min.
Bliskowschodni łosoś z ziemniakami i jogurtowym sosem
1h 40 min
Pieczona kaczka z purée ziemniaczano-kalafiorowym i śliwkami
3 Std.
Kokosowy kurczak po malajsku
10 Std.
Zapiekanka rybna z plastrami ziemniaków (TM5)
1h 10 min
Burgery z fileta kurczaka jalapeño
50 min.
Ryba na spaghetti z cukinii z sosem śmietanowym
55 min
Łosoś na parze z sosem sojowo-imbirowym i ryżem
30 dk
Łosoś ze szparagami i pietruszkowym purée
40 min.