Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Marynowanie mięsa
- 800 g mięsa z łopatki wieprzowej, bez kości, pokrojonej w 3 cm kostkę
- 5 kaszmirskich papryczek chili, suszonych, w całości (patrz wskazówka i wariant)
- 5 strączków kardamonu, w całości
- 5 goździków
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- 5 ząbków czosnku
- 20 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
- 2 płaskie łyżeczki soli
- ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- ½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
- 45 g białego octu winnego
- 45 g wody
Curry
- 200 g cebuli, przekrojonej na pół
- 30 g oleju
- 250 g pomidorów, dojrzałych, pokrojonych w ćwiartki
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego, nierafinowanego
- liście kolendry, świeże, posiekane, do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1653.9 kJ / 395.3 kcal
- Białko
- 24.2 g
- Węglowodany
- 8.1 g
- Tłuszcz
- 29.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 9 g
- Błonnik
- 1.8 g
- Sód
- 879.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Imbirowo-czosnkowy pieczony kurczak
1 Std. 30 Min
Żeberka teriyaki ze słodko-kwaśnymi warzywami
2 Std.
Pieczona ryba masala
1h 15min
Wieprzowina po koreańsku z ryżową sałatką
40 Min
Kotlety wieprzowe po koreańsku z pikantnym ryżem i kapustą pak choi
1h 5min
Kurczak tandoori z miętowym dressingiem
1 Std. 30 Min
Indyjski ryż z kuminem
25 Min
Korma z wołowiny
3 Std. 10 Min
Kurczak 65 z zielonym chutneyem
1 Std.
Pieczony kurczak w winie (Coq au vin)
2 Std.
Kokosowy kurczak po malajsku
10h
Limonkowy kurczak z kalafiorowym ryżem
1h 10min