Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 180 g czerwonej soczewicy, suszonej
- 100 cebuli, przekrojonej na pół
- 20 g masła
- 500 g ogórków kiszonych, pokrojonych na kawałki
- 600 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 pęczek koperku, świeżego, tylko liście (ok. 30 g), plus dodatkowa ilość posiekanego do dekoracji
- 100 g śmietany, 18% tłuszczu, w temp. pokojowej, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- sól, do smaku
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1134 kJ / 271 kcal
- Białko
- 14 g
- Węglowodany
- 32 g
- Tłuszcz
- 11 g
- Tłuszcz nasycony
- 6 g
- Błonnik
- 5.3 g
- Sód
- 1586 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Zupa krem z pomidorów; Gołąbki z kaszą jaglaną i sosem grzybowym
1h 40min
Zupa krem z cukinii i pieczarek
30 min
Zupa krem z ciecierzycy z czosnkiem
30 min
Zupa krem z kiszonej kapusty
1h 10min
Zupa selerowa aksamitna
25 min
Zupa krem z rzodkiewek; Quiche z liści rzodkiewek
1h 10min
Krem pieczarkowy z tymiankową śmietaną i grzankami z serem pleśniowym
1h 10min
Zupa krem z czerwonej soczewicy
25 min
Zupa krem z ziemniaków i pieczonych jabłek
40min
Imbirowy krem z dyni piżmowej
40min
Zupa krem z pieczarek i cukinii
50min
Zupa krem z pomidorów i bananów
35 min