Wersje kompatybilne
Zupa krem z pomidorów; Gołąbki z kaszą jaglaną i sosem grzybowym
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Gotowanie kaszy jaglanej i liści kapusty
- 6 - 12 liści kapusty włoskiej (6 dużych lub 12 małych)
- 250 g kaszy jaglanej
- 1200 g wody
Sos grzybowy
- 180 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 200 g grzybów, świeżych (np. pieczarek, grzybów leśnych, shiitake), pokrojonych na 4 cm kawałki
- 30 g oliwy z oliwek
- 80 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 200 g wody
-
½
łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub ½ kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszonej -
25
g skrobi ziemniaczanej
lub 25 g skrobi kukurydzianej - ½ - ¾ łyżeczki soli
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Gołąbki z kaszą jaglaną
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Zupa krem z pomidorów
- 50 g cebuli, przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
-
30
g masła
lub 30 g oliwy z oliwek - 700 g pomidorów, przekrojonych na pół
- 400 g wody
- 70 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 100 - 120 g śmietany
- 2 - 4 liście bazylii, świeże
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1351 kJ / 323 kcal
- Białko
- 11 g
- Węglowodany
- 23 g
- Tłuszcz
- 18 g
- Tłuszcz nasycony
- 9 g
- Błonnik
- 8.1 g
- Sód
- 1168 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Szarlotka „królewskie góry” (z połówkami jabłek)
1 Std. 45 Min
Pampuchy z czekoladą, sos śliwkowy i zabajone
1h
Sos pomidorowy marinara
1h 15min
Czeskie placki ziemniaczane (Bramboráky)
45 Min
Ryba z fasolką szparagową, salsą verde i szafranowym pilawem; Mus cytrynowo-bazyliowy
55 min
Zupa krem z marchewki i imbiru; Pulpety rybne z warzywnym ryżem i sosem pomidorowym
1h 5min
Zupa krem z pomidorów
40min
Gnocchi w sosie pomidorowym; Surówka brokułowa; Sorbet owocowy
30min
Zupa krem z kiszonych ogórków z soczewicą
40min
Gołąbki z ziemniakami i sosem pomidorowym
1h 15min
Pomidorowa z makaronem
35min
Barszcz czerwony z ziemniaczaną wyspą
1h 10min