Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1000 g polędwicy wołowej, w jednym kawałku, bez ścięgien i białych błonek
- 1 ¾ łyżeczki soli
- 1 ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- olej rzepakowy, do smażenia
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 80 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 120 g pomidorów, bez skórki i gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 300 g pieczarek, przekrojonych na pół
- 25 g masła
-
3
gałązki tymianku, świeżego, tylko liście
lub 1 płaska łyżeczka tymianku, suszonego - 40 g bułki tartej
-
150
g szynki szwarcwaldzkiej, w plastrach
lub 150 g szynki parmeńskiej, w plastrach - 2 płaty ciasta francuskiego (550 g)
- 1 jajko, do posmarowania ciasta
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2808 kJ / 670 kcal
- Białko
- 49.1 g
- Węglowodany
- 41.6 g
- Tłuszcz
- 34.7 g
- Błonnik
- 2.9 g
Alternatywne przepisy
Pierś z indyka faszerowana serem ricotta, szpinakiem i orzechami
2h
Perliczki pieczone z jałowcem
2h
Marynowane roladki z indyka z rozmarynem
4sa 55 dk
Bitki wołowe z sosem pieprzowym i szpinakiem
1 godz. 20 min
Kurczak w winie
1 godz. 50 min
Łosoś teriyaki (sous-vide, z osłoną noża miksującego)
1 godz. 20 min
Pieczony schab z orzechami i pudrem z grzybów
1h 40 min
Wolno gotowana wołowina w sosie whisky z ziemniakami (z osłoną noża miksującego)
2h 50min
Polędwica po toskańsku
45 min
Tartaletki wytrawne z gruszką i serem pleśniowym
1h 45min
Świąteczny łosoś w cieście francuskim z sosem berneńskim
1hod. 25min
Pierś z kaczki z sosem z czerwonego wina, purée selerowo-kalafiorowe
1 godz. 50 min