Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 15 g masła
- 220 g pora, tylko biała część, pokrojonego w 2 mm krążki
- 6 owoców jałowca
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 80 - 100 g śliwek suszonych, bez pestek, pokrojonych na kawałki
- 2 łyżki bułki tartej
- 100 g surowego boczku, bez kości, bez skóry, w plastrach
- 100 g szynki szwarcwaldzkiej, w plastrach
- 2 perliczki (ok. 1300 g każda), wypatroszone, bez szyi, ze skórą
- 2 łyżeczki soli, do oprószenia perliczek
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego, do oprószenia perliczek
- 200 g białego wina, wytrawnego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2446.1 kJ / 584.2 kcal
- Białko
- 64.4 g
- Węglowodany
- 13.6 g
- Tłuszcz
- 29.2 g
- Błonnik
- 2.2 g
Alternatywne przepisy
Gulasz wołowy z grzybami i rozmarynowym pęczakiem
1h 50min
Cielęcina w sosie z kolorowym pieprzem
30 Min
Kaczka nadziewana farszem mięsno-grzybowym
3h 40 min
Sałatka z kaczką (sous-vide, z osłoną noża miksującego) i sosem borówkowym
1h 35min
Balotyna z kaczki
2h 45min
Kaczka w pięciu smakach z grzybami, azjatyckimi warzywami i ryżem
1 Std. 5 Min
Sałatka z ośmiornicą (sous-vide, z osłoną noża miksującego)
8h
Pierś z kaczki z sosem z czerwonego wina, purée selerowo-kalafiorowe
1h 50min
Pstrąg pieczony w soli z sosem musztardowym i warzywa na parze
1 Std.
Kaczka faszerowana mięsem i morelami, kasza gryczana z żurawiną
4h 10min
Polędwica z tuńczyka w nori
1 Std.
Kotlety jagnięce, purée ziemniaczane ze szpinakiem i sos miętowy
1 Std.