Potrawy mięsne na każdą okazję

Znajdziesz tu pyszne przepisy na mięso i drób, w tym gulasze, paszteciki, burgery, placki i pieczenie. Pomysły na obiady, szybkie dania lub weekendowe lunche.

Szybkie dania mięsne

Zobacz więcej

8 łatwych potraw z kurczaka

Zobacz więcej

Wskazówki Thermomix®

Domowe mięso mielone:
Aby uzyskać świeżo mielone mięso, należy zamrozić na 30–60 minut ułożone w jednej warstwie kawałki (3 cm grubości) dowolnego rodzaju mięsa bez ścięgien (np. wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny, indyka, kurczaka). Zmielić częściowo zamrożone mięso 10–15 s/obr. 6. Domowego mięsa mielonego można użyć do przygotowania burgerów, pulpetów, klopsa, sosu bolońskiego lub zapiekanki pasterskiej.

Szarpanie, siekanie mięsa:
Przygotowanie np. szarpanego kurczaka lub wieprzowiny jest bardzo proste! Włóż kawałki ugotowanego mięsa bez kości i sosu do naczynia miksującego i rozdrobnij 4–5 s//obr. 4. To świetny dodatek do taco, tart, zapiekanek lub krokietów oraz idealny sposób, aby wykorzystać pozostałości mięsa.

Paszteciki, burgery i tarty

Gotuj tak, jak lubisz

Lekko, średnio, czy mocno wysmażony? Jaki stek wolisz? Użyj trybu Sous-vide, aby wybrać odpowiednią temperaturę przygotowania steku: 54ºC — krwisty (rare), 60ºC — średnio wysmażony (medium) oraz 64ºC — mocno wysmażony (well done). Dzięki gotowaniu metodą Sous-vide możesz za każdym razem perfekcyjnie przyrządzać steki zgodnie z własnymi preferencjami. Co więcej, twardsze kawałki mięsa, takie jak mostek czy policzki, nabiorą dzięki niej miękkości i soczystości.

Czytaj więcej

Weekendowe lunche

Gotowanie mięsa na parze

Gotowanie na parze to kolejna metoda obróbki cieplnej, która zapewnia niezwykle soczyste, smaczne dania mięsne. Gotowanie na wielu poziomach oznacza, że soki z mięsa będą spływać z Varomy do ryżu lub warzyw znajdujących się w koszyczku. Przyprawy lub papryka dodadzą mięsu koloru i smaku. Aby uzyskać soczysty przyrumieniony drób lub mięso, należy je krótko obsmażyć przed lub po gotowaniu na parze. Wkład przystawki Varoma można wyłożyć papierem do pieczenia, aby zatrzymać soki i dodać je do pysznego sosu.

Przepisy na przygotowanie mięs na Varomie ucieszą każdego:

Zobacz więcej

Najlepsze dodatki do mięs