Znajdziesz tu pyszne przepisy na mięso i drób, w tym gulasze, paszteciki, burgery, placki i pieczenie. Pomysły na obiady, szybkie dania lub weekendowe lunche.
Domowe mięso mielone:
Aby uzyskać świeżo mielone mięso, należy zamrozić na 30–60 minut ułożone w jednej warstwie kawałki (3 cm grubości) dowolnego rodzaju mięsa bez ścięgien (np. wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny, indyka, kurczaka). Zmielić częściowo zamrożone mięso 10–15 s/obr. 6. Domowego mięsa mielonego można użyć do przygotowania burgerów, pulpetów, klopsa, sosu bolońskiego lub zapiekanki pasterskiej.
Szarpanie, siekanie mięsa:
Przygotowanie np. szarpanego kurczaka lub wieprzowiny jest bardzo proste! Włóż kawałki ugotowanego mięsa bez kości i sosu do naczynia miksującego i rozdrobnij 4–5 s//obr. 4. To świetny dodatek do taco, tart, zapiekanek lub krokietów oraz idealny sposób, aby wykorzystać pozostałości mięsa.
Kaczka w pięciu smakach z grzybami, azjatyckimi warzywami i ryżem
Polędwica wieprzowa z kapustą kiszoną i purée ziemniaczanym
Kurczak z sałatką z ziemniaków na ciepło
Kurczak miodowo-limonkowy i chutney z mango
Souvlaki z kurczaka i papryki z ryżem
Polędwica wieprzowa w sosie z czerwonego wina z warzywami
Pieczeń nadziewana serem ze szpinakiem
Udziec indyczy zawijany w boczek z ziemniakami
Piersi z kaczki w sosie pomarańczowo-imbirowym z purée ziemniaczanym i fasolką szparagową