Szczęśliwego Nowego Roku Chińskiego

Chiński Nowy Rok to czas, w którym rodziny gromadzą się, aby świętować i cieszyć się domowym jedzeniem i rodzinną wspólnotą. Sprawdź nasze rekomendacje dotyczące klasycznych dań noworocznych zamieszczone poniżej.

Wspólna radość przy stole

Jak jest świętowany Chiński Nowy Rok?

Cywilizacja chińska sięgająca ponad 5000 lat wstecz ma bardzo bogatą historię regionalnych kultur i tradycji. Chiński sposób na powitanie Nowego Roku to radosne świętowanie przy dobrym jedzeniu z przyjaciółmi i rodziną. Święto to nazywane jest również „festiwalem wiosny” i wtedy jedzenie jest traktowane bardzo poważnie. Uroczystości i wydarzenia są starannie zaplanowane, aby przyniosły szczęście i pokój w nowym roku. Światło i kolory są ucztą dla zmysłów. 25 stycznia 2020 roku w chińskim kalendarzu rozpoczyna się rok szczura. Ludzie urodzeni w roku szczura są uważani za optymistycznych i wesołych, instynktownych i czujnych.

Chińskie potrawy na Nowy Rok

Noworoczne tradycje kulinarne

Podawanie odpowiedniego jedzenia w czasie chińskiego Nowego Roku jest ważną częścią tego święta. Ryby są serwowane dla zapewnienia dobrobytu, pierożki i sajgonki dla bogactwa, słodkie kuleczki ryżowe dla wspólnoty rodzinnej, owoce dla bogactwa, makaron dla długiego życia, a ciasto ryżowe dla szacunku. Wszystkie serwowane potrawy mają swoje znaczenie.

Przygotuj potrawy na Nowy Rok z Thermomix®

Niezależnie od tego, czy gotujesz dla rodziny, bliskich czy przyjaciół, Nowy Rok to najlepszy czas, aby wyrazić swoje szczególne uczucia przy stole pełnym domowych potraw. Możesz użyć trybu ugniatania ciasta, przystawki Varoma do gotowania owoców morza na parze lub możesz gotować pyszne zupy w naczyniu miksującym. Wystarczy przeszukać Cookidoo®, dodać dużo miłości i cieszyć się świętem.

Samodzielne przygotowanie noworocznej potrawy

Wspólnie cieszcie się domowym smakiem posiłków.

Zobacz przepisy