Od wielu dekad Thermomix® ułatwia rodzinom na całym świecie przygotowanie urozmaiconych posiłków. Osłona noża miksującego sprawia, że przyrządzanie ulubionych potraw jest jeszcze łatwiejsze.
Wolne Gotowanie oraz Sous-vide to tryby urządzenia Thermomix® wymagające dłuższego czasu gotowania. Osłona noża miksującego chroni delikatniejsze składniki lub worki do sous-vide przed kontaktem z ostrzami noża miksującego. Ten innowacyjny dodatek przykrywa ostrza noża miksującego, ale nie blokuje jego obrotów, dzięki czemu zapewnia równomierne rozprowadzenie ciepła i delikatne gotowanie.
Nakładaj osłonę noża miksującego podczas używania trybów Wolne Gotowanie i Sous-vide, by jeszcze lepiej wykorzystać możliwość gotowania w precyzyjnie ustawionych temperaturach w urządzeniu Thermomix®. Potrawy wolno gotowane oraz przygotowane metodą sous-vide w urządzeniu Thermomix® są zawsze gotowe na czas i w sposób, jaki lubisz najbardziej.
Użyj jej za każdym razem, gdy chcesz przygotować delikatne składniki, na przykład pierś kurczaka, rybę, klopsiki lub fasolę. Osłona noża miksującego świetnie nadaje się również do gotowania mniejszych porcji jedzenia z mniejszą ilością płynu niż przy wykorzystaniu koszyczka lub przystawki Varoma. Na przykład:
• Gotowany łosoś: Umieść osłonę noża miksującego w naczyniu miksującym i ułóż na niej dwa filety z łososia o wadze 120 g każdy. Dodaj 1 posiekaną cebulę oraz 1 liść laurowy. Dopraw solą oraz pieprzem, dodaj taką ilość wody, aby przykryła łososia. Gotuj 15 min/100°C/obr. 1. Podawaj na gorąco lub na zimno.
• Formowane dania, takie jak knedle czy klopsiki, można z łatwością ugotować w wodzie lub bulionie, układając je na osłonie noża miksującego. Ugotowane warzywa strączkowe można podgrzać bez ich rozdrobnienia, np. aby przygotować dal makhani lub fasolkę po bretońsku.
Uwolnij kreatywność z urządzeniem Thermomix®.