Odpowiednia pizza dla każdego

Trudno znaleźć idealne danie, ale pizza zdecydowanie należy do tej kategorii. To wyśmienite połączenie węglowodanów i sera z całą gamą dodatków i aromatycznym sosem pomidorowym… Czy coś może się z nim równać? Mamy dla Ciebie przepisy, wskazówki i triki, dzięki którym przygotujesz pizzę jak z prawdziwej włoskiej trattorii, która zachwyci każde podniebienie.

Udany placek za każdym razem

Gdy już wybierzesz ulubiony styl, skorzystaj z szybkich wskazówek, by wejść na jeszcze wyższy poziom robienia pizzy:

• Przygotuj własne ciasto na pizzę – dzięki Twojemu zaufanemu urządzeniu Thermomix® cały proces będzie wyjątkowo szybki i prosty!
• Pozostaw ciasto w temperaturze pokojowej na co najmniej 45 minut, aby odpoczęło, wyrosło, a następnie równomiernie się upiekło.
• Użyj odpowiedniego naczynia. Idealnie sprawdzą się nasze cztery specjalne produkty: Betty, Anna, Ben i Paul!
• Oprósz naczynie kaszą kukurydzianą, aby ciasto było chrupiące i się nie przyklejało. Jeżeli szukasz bezglutenowej alternatywy, użyj siemienia lnianego.
• Nie przesadzaj z dodatkami – cienkie ciasto może nie utrzymać zbyt dużej ilości składników.
• Eksperymentuj! Zaufaj własnym kubkom smakowym i nie bój się próbować różnych kombinacji, by wejść na wyższy poziom kulinarnej wirtuozerii!

Cienka i chrupiąca

Pizza na cienkim cieście – od tradycyjnej pizzy neapolitańskiej po nowojorską – cieszy się największą popularnością ze względu na chrupiący spód z charakterystycznymi bąblami wypełnionymi powietrzem. Dodatki zazwyczaj są proste, by zbytnio nie obciążać ciasta. Taką pizzę zazwyczaj je się szybko, rękami, delikatnie składając każdy kawałek, by nie spływał z niego sos. Aby dojść do perfekcji w wypiekaniu tego rodzaju pizzy w domu, warto skorzystać ze specjalnego kamienia. Idealnie sprawdzi się tutaj Paul – nasz kamień odporny na działanie wysokiej temperatury, który przeniesie Cię z kuchni wprost do Neapolu.

Poznaj Paula

Sycąca pizza z nadzieniem

Na drugim końcu spektrum mamy pizzę w stylu chicagowskim – grube ciasto z dużą ilością dodatków, przypominające zapiekankę, pokryte ciągnącą się mozzarellą z pełnotłustego mleka i rozdrobnionymi pomidorami. Ale to nie wszystko! Na bazie ciasta na pizzę można przygotować faszerowane placki (wypełnione wszystkim, od sera po salami) albo regionalne przysmaki, takie jak calzone – chrupiące kieszonki skrywające różnego rodzaju nadzienie. Jeśli chcesz przygotowywać tego typu wypieki w domu, pomoże Ci Anna.

Poznaj Annę

Pizza bez wyrzutów sumienia

Nawet jeśli Twój styl życia lub dieta wymaga przestrzegania pewnych restrykcji, możesz sięgnąć po dekadenckie wypieki na bazie mąki migdałowej, gryczanej lub z brązowego ryżu albo przygotować ciekawą bazę z kalafiora, batatów, buraków lub w postaci łódeczek z cukinii.

Miękka i pełna smaku

Puszysta pizza w stylu focaccii – na grubym spodzie o skarmelizowanych brzegach – daje nieograniczone możliwości dekorowania ciasta wyjątkowymi składnikami. Do przygotowania bazy możesz wykorzystać składniki z dużą ilością skrobi, np. ziemniaki, aby nadać ciastu aksamitną teksturę i głębszy smak. Przy pieczeniu takiej pizzy idealnie sprawdzi się Ben, który pomoże Ci uwolnić kreatywność i zamienić kuchnię w prawdziwą włoską trattorię.

Poznaj Bena