Trendy żywieniowe w 2020 roku

Dzielenie się dobrym jedzeniem, witanie nowych sąsiadów poczęstunkiem, dokonywanie wyborów przyjaznych dla środowiska to tematy, które będą nam towarzyszyć w 2020 roku. Czytaj dalej, aby znaleźć więcej informacji i przepisów.

Stworzone, aby się dzielić

Świadomy konsument

Rośnie zapotrzebowanie na składniki pochodzące z ekologicznych źródeł. Chcemy dokonywać wyborów przyjaznych dla środowiska. Bądźmy twórcami zmian — przygotujmy własne półprodukty, zamiast je kupować, wybierajmy suszone składniki w miejsce puszkowanych i zadawajmy pytania dotyczące łańcucha dostaw składników.

Domowe produkty

Dzielenie się zdrowym jedzeniem

Jednostki i całe społeczności znajdują się w ciągłym ruchu, codziennie przeplatają się, niosąc ze sobą nowe smaki i tradycje. Dzielą się swoją kulturą, gromadzą się przy wspólnym stole, poznając przepisy na potrawy, które pomagają znaleźć wspólny język.

Domowe koncentraty bulionów

Zbilansowana dieta

W 2020 roku nasza wiedza na temat zdrowego żywienia pogłębia się. Mamy coraz większą świadomość tego, w jaki sposób jedzenie wpływa na stan naszego zdrowia. Probiotyki, jogurty z żywymi kulturami bakterii i produkty fermentowane cieszą się sporym zainteresowaniem, ponieważ poprawiają pracę jelit. Z kolei świeży imbir, kurkuma i czosnek są popularnymi produktami wzmacniającymi odporność.

Przepisy na domowy jogurt

Na bazie roślin

Semiwegetarianizm jest coraz popularniejszy. Chcemy jeść mniej mięsa i wyłączamy je z naszej diety. Wiele osób wybiera jeden dzień w tygodniu jako bezmięsny. Przeczytaj nasz artykuł o stosowaniu mleka roślinnego w potrawach i zobacz, jak łatwo przygotować je w urządzeniu Thermomix®.

Wykorzystywanie w przepisach mleka roślinnego

Inspiracje roślinne

Cookidoo® to świat nowych trendów

Nowości w 2020 roku