Planowanie posiłków w roku szkolnym

Sprawdzone sposoby na pyszny początek roku szkolnego

1. GOTOWANIE I ZAMRAŻANIE

Ugotuj wcześniej i zamroź część dań, aby sięgać po nie w tygodniu. Wybieraj podstawowe składniki, które łatwo wykorzystać w różnych przepisach. Możesz zrobić to w weekend lub w ciągu tygodnia. W trakcie obiadu możesz gotować zupę na kolejny dzień w swoim urządzeniu Thermomix®.

Przed rozpoczęciem gotowania przygotuj:

• Miejsce w zamrażarce, aby pomieścić zaplanowane dania
• Pojemniki i woreczki przeznaczone do mrożenia
• Etykiety do opisania dań oraz dat zamrożenia

Wskazówki dotyczące mrożenia warzyw i przekąsek:

• Przygotuj i zamroź porcje obranych i pokrojonych na kawałki owoców i warzyw w takiej ilości, jaką jednorazowo możesz włożyć do urządzenia Thermomix®.

• Zamrażaj różne mieszanki warzyw, na bazie których przyrządzisz ciekawe zupy. Wypróbuj połączenie: dynia + rzepa + szpinak, cukinia + kalafior albo marchew + zielona fasolka.

• Przygotowuj i zamrażaj muffinki, gofry lub batony zbożowe na drugie śniadanie do szkoły dla dziecka. Wystarczy rozmrozić je wieczór wcześniej.

2. WYBÓR GŁÓWNYCH SKŁADNIKÓW

Jednym ze sposobów na znalezienie inspiracji do tworzenia menu jest określenie głównych składników. Brakuje Ci pomysłów? Oto trzy składniki, na bazie których stworzysz wiele różnych dań: mielona wołowina, kurczak i ryba.

3. PLANOWANIE MENU

Możesz zaplanować menu na cały tydzień w weekend. Pomoże Ci w tym kalendarz "Mój tydzień" na Cookidoo®. Po stworzeniu menu na Cookidoo® możesz sporządzić listę zakupów. To takie proste!

Sprawdź poniższy przykładowy jadłospis na cały tydzień, przygotowany w oparciu o trzy główne składniki tygodnia: kurczaka, mieloną wieprzowinę i cukinię.

Menu: powrót do szkoły

Lunche do pracy, przekąski dla dzieci i obiad dla całej rodziny.

Poniedziałek

Lunch: Sałatka w słoiku z szarpanym kurczakiem

Przekąska: Muffiny cukiniowo-pomidorowe z kremowym sosem serowym

Obiad: Lasagne bolońska

Wtorek

Lunch: resztka lasagne

Przekąska: Ciastka owsiane z czekoladą

Obiad: Minicalzone z cukinią i suszonymi pomidorami

Środa

Lunch: resztka minicalzone

Przekąska: Batoniki owsiano-orzechowe z czekoladą

Obiad: Zupa z czerwoną fasolą i mięsem mielonym

Czwartek

Lunch: resztka zupy

Przekąska: resztka batoników

Obiad: Kurczak z warzywnym ryżem

Piątek

Lunch: Zupa krem z cukinii

Przekąska: Muffinki śniadaniowe z jabłkami i orzechami

Obiad: Risotto z kurczakiem i cukinią