![Świąteczny łosoś Świąteczny łosoś](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/ef197d67c24e88752f05b7c5613af21c/Derivates/4d68acde8b45b3a3f7de08c4ce46cf42bafa03ef.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 filet z łososia, świeży, ze skórą (600-800 g)
- 50 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
-
10
g skrobi ziemniaczanej
lub 10 g skrobi kukurydzianej - 1 łyżeczka korzennej przyprawy do piernika
- 100 g wody
- 100 g sosu sojowego
- 1 cytryna
- 1 granat, tylko pestki
- natka pietruszki, świeża, tylko liście, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2093.5 kJ / 500.4 kcal
- Białko
- 44.1 g
- Węglowodany
- 30.5 g
- Tłuszcz
- 23.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.3 g
- Błonnik
- 3.5 g
- Sód
- 2903.6 mg
Alternatywne przepisy
Łosoś ze szparagami i pietruszkowym purée
40 min
Mazurek cytrynowy
2h
Pieczona kaczka z purée ziemniaczano-kalafiorowym i śliwkami
3 Std.
Pieczona szynka (kulka)
50 godz.
Pieczony łosoś w pesto z grzybowym orzotto
50min
Tarta z gruszkami i serem brie
1h 25min
Sałatka z truskawkami, burratą i bazyliowym pesto (TM5)
20 min
Syrop korzenno-herbaciany do kawy (Chai syrup)
45 min
Jajka z sosem ziołowym i wielkanocnymi ciasteczkami
50min
Piernikowe trifle z wiśniami
20 min
Carpaccio z gruszki z serem pleśniowym i orzechami (TM5)
15min
Jabłkowe millefeuille z roszponką i orzechami
15min