Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g mleka
- 175 g cukru
- 50 g mąki pszennej
- 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 5 żółtek
- 1 laska cynamonu, przełamana na pół
- skórka z cytryny, z ½ szt., ekologicznej, bez białych błonek, pokrojoną na 7 cm kawałki
- masło, do natłuszczenia
- 1 opakowanie ciasta francuskiego, gotowego (ok. 275 g, patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1770.8 kJ / 423.2 kcal
- Białko
- 5.8 g
- Węglowodany
- 40.1 g
- Tłuszcz
- 27.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 10.1 g
- Błonnik
- 0.9 g
- Sód
- 133.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Odwracany pudding z gruszkami i orzechami (TM6)
2 Std. 15 Min
Borówki pod kruszonką
50 min
Szampański crème brûlée z biszkoptami
3 Std.
Polędwica wieprzowa à la Wellington z szampańskim sosem
1 Std. 15 Min
Stollen
6h
Strudel jabłkowy (Apfelstrudel) z sosem waniliowym (TM6)
4h 40min
Galette z krojonymi jabłkami (TM6)
1 Std. 20 Min
Strudel jabłkowy (Apfelstrudel) z sosem waniliowym (TM5)
4h 40min
Ciasto karmelowe z owocami i sosem karmelowym
4h 30 min
Mazurek cytrynowy
2 Std.
Podpłomyk ze szparagami i orzechami
1 Std. 15 Min
Ciasto jesienne z gruszkami i jabłkami
1 Std. 15 Min