Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 420 g wody, plus dodatkowa ilość do zwilżenia dłoni
- 350 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 200 g mąki żytniej, typu 720
-
20
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 2 łyżeczki soli
-
1
łyżeczka melasy, trzcinowej lub z buraków cukrowych
lub 1 łyżeczka miodu - 1 łyżeczka słodu jęczmiennego (opcjonalnie)
- 30 g siemienia lnianego
- 30 g pestek dyni
- 30 g słonecznika łuskanego
- olej, do natłuszczenia
- 5 - 10 kostek lodu lub 1 miarka wody (ok. 100 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 339.2 kJ / 81.1 kcal
- Białko
- 2.9 g
- Węglowodany
- 14.5 g
- Tłuszcz
- 1.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.2 g
- Błonnik
- 1.6 g
- Sód
- 158.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chrupiące paluchy z ziarnami
4h 45 min
Podłużne bułki pszenne
3h 30min
Kajzerki
15 Std. 45 Min
Plecione bułki z makiem
14 Std. 30 Min
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14 Std.
Szwajcarski chleb rustykalny
25 Std. 20 Min
Bułki wielozbożowe z orzechami
3h 40min
Ciabatty na zakwasie
17 Std.
Prosty chleb mieszany
3h 40min
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14 Std. 30 Min
Chleb jogurtowy na długiej fermentacji
14h 50 min
Chleb tygrysi
4h