Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 620 g wody
- 5 g oleju, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia i głębokiego smażenia (ok. 500 g)
-
20
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 25 g cukru
- 250 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 szczypta soli
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 463.8 kJ / 110.9 kcal
- Białko
- 3.8 g
- Węglowodany
- 21.5 g
- Tłuszcz
- 1.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.1 g
- Błonnik
- 1.1 g
- Sód
- 18.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Turecki płaski chleb
2 Std.
Chleb tygrysi
4h
Chleb turecki z rodzynkami (żulik)
3sa 40 dk
Szybka pizza neapolitańska
50 min
Pizza marinara
1h 35min
Pizza 4 sery
2 godz. 15 min
Chrupiące paluchy z ziarnami
4h 45min
Pieczywo maca
50 min
Podłużne bułki pszenne
3 godz. 30 min
Angielskie bułki śniadaniowe z patelni (English muffins)
2 Std.
Bagietki
15h
Bułki maślane z ziarnami
2 Std.