![Czekolada po meksykańsku Czekolada po meksykańsku](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/1c280b92-65c9-4fd5-9ffa-4d5c27bd5f54/Derivates/a09b6449-6059-419e-ab98-ede336fef0e3.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g śmietany, min. 30% tłuszczu, schłodzonej
- 300 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao, pokrojonej na kawałki
- 1000 g mleka, 3,2% tłuszczu
- 1 laska cynamonu
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 20 g cukru trzcinowego (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3364 kJ / 803 kcal
- Białko
- 14.9 g
- Węglowodany
- 61.8 g
- Tłuszcz
- 56.2 g
- Błonnik
- 1.3 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Gorąca czekolada z kawą
15 Min
Czekolada amaretto
10 min
Gorąca czekolada z wanilią
15 Min
Gorąca czekolada z kardamonem
15 Min
Gorąca czekolada z anyżem
20 min.
Czekoladowy grog z pomarańczą
10 min
Gorąca czekolada z ciastkami amaretti
20 min.
Gorąca czekolada z orzechami laskowymi
15 Min
Gorąca czekolada chai
25min
Gorąca czekolada z imbirem
30 min
Czekolada z mleczkiem kokosowym
15 Min
Chai Latte
30 min