Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 500 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
- 500 g batatów, pokrojonych na kawałki, które zmieszczą się w szerokiej części podajnika
- 200 - 250 g sera cheddar, ciemnego, pokrojonego na kawałki
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 10 g oliwy z oliwek
- 400 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu białego, mielonego
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2304.8 kJ / 550.9 kcal
- Białko
- 14.5 g
- Węglowodany
- 34 g
- Tłuszcz
- 40.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 23.7 g
- Błonnik
- 4.4 g
- Sód
- 418.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Nachos zapiekane z warzywami i serem
1 Std. 30 Min
Placek czosnkowo-serowy
2 Std.
Gulasz pieczarkowy z knedlami z czerstwego pieczywa
50 Min
Podpłomyki z ziemniakami i rozmarynem (TM5)
1h 15min
Zapiekanka rybna z plastrami ziemniaków (TM5)
1h 10min
Paneer w sosie maślanym (Paneer Makhani)
55 Min
Klasyczne brownie
50 Min
Gratin z ziemniaków (TM5)
50 Min
Placki z batatów z wędzonym łososiem (TM5)
35 Min
Żurek wegański
35 Min
Zapiekanka z ziemniaków i batatów (TM6)
1 Std.
Wegański ramen z masłem orzechowym
45 Min