Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 270 g mąki pszennej
- 150 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- ½ łyżeczki soli
- 20 - 30 g zimnej wody
Nadzienie
- 300 - 350 g ziemniaków, nieobranych, mieszczących się w szerokiej części podajnika
- 150 g pora, tylko biała i jasnozielona część
- 2 ząbki czosnku
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 50 g oliwy z oliwek
Formowanie i pieczenie
- mąka pszenna, do oprószenia
- 1 opakowanie serka kremowego, śmietankowego (125 g)
- sól, do oprószenia
- pieprz czarny, mielony, do oprószenia
- 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1761.6 kJ / 421 kcal
- Białko
- 6.6 g
- Węglowodany
- 37.1 g
- Tłuszcz
- 27.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 13.9 g
- Błonnik
- 2.3 g
- Sód
- 220.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Faszerowane bataty z majonezem banan-sriracha i surówką coleslaw
50 Min
Placek czosnkowo-serowy
2h
Paszteciki drożdżowe z soczewicą i grzybami
2h 20min
Naleśniki z warzywami zapiekane pod sosem beszamelowym
1 Std. 45 Min
Focaccia z ziemniakami i rozmarynem (z osłoną noża miksującego 2.0)
2h 45min
Pieczone wegetariańskie enchilady
50 Min
Buraki à la Wellington
3h
Pizza z warzywami (TM5)
1h 20min
Galette z krojonymi ziemniakami i porem (TM5)
1h 20min
Bób na ostro z brązowym ryżem i pestkami dyni
45 Min
Curry szpinakowo-kalafiorowe z ryżem
55 min
Zapiekanka z ziemniaków i batatów (TM6)
1h