Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Zaczyn (dzień wcześniej) i pieczenie dyni
- 120 g wody
- 10 - 20 g żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
- 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej, typu 1850-2000
- 250 g dyni Hokkaido, pokrojonej w 2-3 cm plastry (patrz wskazówka)
Ciasto właściwe
- 280 g wody
-
1
mały kawałek drożdży świeżych, wielkości ziarna grochu
(opcjonalnie)
lub 1 szczypta suchych drożdży (opcjonalnie) - 510 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 15 g soli
- skrobia ziemniaczana, do oprószenia
- 10 kostek lodu, do zaparowania piekarnika
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 383 kJ / 91.5 kcal
- Białko
- 2.9 g
- Węglowodany
- 18.7 g
- Tłuszcz
- 0.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.1 g
- Błonnik
- 0.7 g
- Sód
- 225.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chleb litewski na miodzie
30 Std.
Bułki pszenno-żytnie na zakwasie
14h
Śródziemnomorski chleb twarogowy na zakwasie
16 Std. 40 Min
Chleb wenecki na zakwasie
17h 10min
Chleb na maślance i zakwasie
18h
Pumpernikiel
43 godz.
Paluchy z serem i boczkiem na zakwasie
14 Std. 45 Min
Ciabatty na zakwasie
17 Std.
Chrupiące paluchy z ziarnami
4h 45min
Chleb codzienny na zakwasie
12 Std.
Chleb pszenno-żytni zaparzany na zakwasie
14 Std. 30 Min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie (bez drożdży)
16 Std. 45 Min