Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 350 g kaszy bulgur, grubej
- 950 g wody
- 2 ¾ łyżeczki soli
- 70 g cebuli dymki, tylko zielona część, pokrojonej w 5 mm plastry, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 70 g orzeszków ziemnych, prażonych, solonych
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 20 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
- 1 czerwona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
- 120 g masła orzechowego
- 40 g octu balsamicznego
- 50 g sosu sojowego
- 20 g miodu, płynnego (opcjonalnie)
- 70 g oliwy z oliwek
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 250 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 350 g czerwonej kapusty, pokrojonej na kawałki
- 400 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1486 kJ / 355 kcal
- Białko
- 10 g
- Węglowodany
- 37 g
- Tłuszcz
- 17 g
- Błonnik
- 8.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Wegetariański gulasz z kapustą włoską, fasolą i pęczakiem
50min
Meksykańska pasta z fasoli
20 Min
Wegańskie bezy
2h 45 min
Sałatka na ciepło z fasolą i kukurydzą
30 Min
Strączkowy gulasz z czarnuszką i szpinakiem
13h 35min
Wiosenna sałatka z sorgo
12 Std. 55 Min
Grecki gulasz ziemniaczany
45min
Wolno gotowane warzywa korzeniowe z kaszą (z osłoną noża miksującego)
3h 15min
Gulasz z soczewicy i batatów z pęczakiem
50min
Tofu nuggetsy z pesto pietruszkowo-nerkowcowym i kaszą bulgur
2h 10 min
Tatar z fasoli
5 Min
Pikantna potrawka z bakłażana
30 Min